alt

Tijdelijke beveiliging Concreet aan de slag 20-12-2022

Hoe beveiligt DCA grote werven?

Waar vroeger avonturiers inscheepten voor de grote oversteek en luxegoederen van overal ter wereld in de pakhuizen verdwenen, verrijst vandaag op het Eilandje in Antwerpen stap voor stap het project Montevideo. Luxeappartementen, penthouses, kantoorgebouwen en praktijkruimtes. Prachtig, maar ook voor dieven. Hoe pakt ontwikkelaar DCA de beveiliging aan?

Christoph Brosens, projectleider bij DCA: “Montevideo is een omvangrijke site met veel in- en uitgangen. Bovendien ligt het project in een hippe buurt met onder andere discotheken. Ook verdwaalde en benevelde feestgangers willen we liever niet op onze werf. Voor de beveiliging gingen we in zee met BauWatch.”

“De site is volledig afgesloten met Herashekkens en camera’s zorgen ervoor dat we een volledig zicht krijgen op de werf. Van zodra we beginnen met de eerste opleveringen, gaan we bekijken hoe we de boel ook binnenin kunnen beveiligen. Via sensoren bijvoorbeeld.”

“Zowat wekelijks krijgen we meldingen van een inbraakpoging binnen. Echte inbraken, maar evengoed gaat het over andere incidenten. Zo was er een tijdje geleden nog een vrouw het terrein binnengedrongen. Zij stond op het dak. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse om haar in veiligheid te brengen. In eerste instantie proberen we indringers via speakers te verjagen. Lukt dat niet, dan stuurt BauWatch de politie ter plaatse.”

 

werfbeveiliging

 

“Camera’s en hekkens werken goed, maar dat betekent niet dat je zelf niets meer kunt doen. Zo doen we elke avond onze ronde om de meer dan 20 toegangspoorten te sluiten. Ook barricaderen we tijdens verlofperiodes toegangswegen zodat inbrekers niet met een camionette kunnen binnenrijden. En dan heb je natuurlijk de evidente zaken zoals materiaal opbergen.”

“Uiteraard gebeuren diefstallen niet altijd van buitenaf. Op grote werven passeert veel volk. Daarom is het belangrijk om met een veiligheidsfirma samen te werken. Zij hebben de nodige vergunningen om ook binnen camera’s te hangen. Toegangscontrole is ook een mogelijkheid, maar hier konden we dat niet doen omwille van de vele in- en uitgangen.”
“Beveiliging heeft een prijskaartje, dat klopt. Maar de kostprijs weegt niet op tegenover het mogelijke verlies. Op een vorige werf is er twee keer ingebroken. De ene keer ging het over 48 cv-ketels, de andere keer over 32 ketels. Reken maar uit.”

 

werfbeveiliging

Bron: Bouwnieuws, nov 2022 (door S. Vanleenhove)
Foto’s: BauWatch