alt

Signalisatie bij camerabewaking: hoe doe je dat?

Tijdelijke beveiliging Concreet aan de slag 04-06-2022

Besluit je om camera’s te installeren om je werf te beveiligen? Dan ben je verplicht om dat te afficheren op je werf. Met andere woorden: bezoekers en werknemers moeten op de hoogte zijn dat ze gefilmd worden. Hoe pak je die signalisatie correct aan?

GDPR

Zodra je mensen filmt, komt het privacyaspect om de hoek loeren. De GDPR-wetgeving is bijgevolg een essentieel onderdeel om rekening mee te houden, wil je hoge boetes vermijden.

Signalisatieplicht

Als opdrachtgever en werfverantwoordelijke ben je verplicht om de camerabewaking op je werf te signaleren. Dat doe je door een duidelijk pictogram te afficheren met daarop de volgende informatie:

  • ‘Opgelet, hier is camerabewaking’
  • De gegevens van de opdrachtgever (naam, adres, telefoonnummer), die ook beeldverwerkingsverantwoordelijke is.

Opgelet: alarmwetgeving

Belangrijk om te weten: een camera die bewegingen detecteert en een melding doorstuurt, is ook onderhevig aan de wetgeving rond het installeren van alarmsystemen.

Dat wil zeggen dat elk alarm dat gegenereerd wordt, gecontroleerd moet worden door de meldkamer. Die meldkamer, inclusief het personeel dat er tewerkgesteld wordt, moet verplicht vergund zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zodra het alarm geverifieerd is door de meldkamer en er een inbreuk werd vastgesteld, kan de politie verwittigd worden. De beelden mogen in geen geval verspreid worden en mogen maximaal 28 dagen bewaard worden.

Wil je meer informatie over signalisatie bij camerabewaking?

Wij maken u wegwijs.

vraag advies aan